Ízületi medence


SI-keresztcsont sacroilicalis, medence-keresztcsonti diszbalansz, dysbalance, blokk A medencét pelvis a két medencecsont és azok hátsó részét ékként benyomuló keresztcsont sacrum alkotja.

ízületi medence

A medence gyűrűt elöl symphysis szimfízis zárja. A medence gyűrű vezeti át a terhelést a törzsről a gerincen és keresztcsonton át az alsó végtagokba. A medencét a keresztcsonttal két oldalon ízület köti össze, melyet erős szalagok fognak szorosan össze.

​ Sacroileitis – a csípő-keresztcsonti ízület gyulladása

A mozgás itt minimális, de igen fontos a fellépő nagy erők tompítása miatt. Ez rögvest nyilvánvalóvá válik, amikor az ízület lemerevedik. Részletek lásd anatómia!

Derék és lábfájdalom esetén a legtöbbször porckorong- vagy egyéb ágyéki gerinc degenerációra gondolunk, pedig a sacroiliacalis ízület SI disfunkciója is állhat a fájdalom hátterében.

TÜNETEK Hirtelen, rossz mozdulatra, felkeléskor hirtelen beszúró féloldali alsó derék-háti fájdalom, mely lefelé is sugározhat a farpofák szintjébe. Mivel az esetek többségében a tüneteket a medence mozgatásáért felelős, vagy azokon eredő és tapadó izmok egyensúlytalansága dysbalance okozza, így elsődleges fontosságú a mozgásterápia. MR vizsgálat szükséges lehet, hogy kizárjuk az esetleges porckorongsérvet.

Kezdetben azonban egyértelmű esetekben ettől el lehet tekinteni és megkezdeni a terápiát. Kezelésre nem reagáló esetekben ritkán idegvezetéses ENG is szóba jöhet.

  • Szamosi Szilvia, reumatológus szakorvos A betegség, a nevéből is adódóan, gyulladásos ízületi betegség, mely a sacroiliacalis ízületet érinti.
  • Könyök fájdalomcsillapító gyógyszer

Szóba jön az esetleges lábhosszkülönbségek korrekciója, de ennek hatásossága vitatott. Gyulladáscsökkentés és speciális mozgásterápia, manuálterápia szükséges.

ízületi medence

A mozgásterápiának a megrövidült izom nyújtását is céloznia kell! Fontos, hogy önmagában a manualterápia csak ízületi medence javíthatja, vagy gyulladt ízület esetén tovább ízületi medence a panaszokat!

ízületi medence az orvostudomány az ízületi fájdalmakról szól

Így nem javasolt ezek szakorvosi kontroll nélküli végzése… Ha a szájon át szedett gyulladáscsökkentés nem használ, akkor helyi injekció, blokádválhat szükségessé.