Térdkárosodás szövődményei. Térdfájás fajtái


A leggyakoribb futballsérülés a térdet érinti FájdalomKözpont.

Arthroscopic Meniscus Repair

Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a kezelési lehetőségekre és a szakszerű ellátás, rehabilitáció döntő térdkárosodás szövődményei világított rá. Mi történhet a pályán? A játék lényegéből adódóan a focisták egyik legsérülékenyebb pontja a térde.

  • Hogyan kezelhető a Baker-ciszta?
  • Füle István A gyermekek fokozott mozgásigénye sajnálatos módon magában rejti a sérülések nagyobb számban való megjelenését, ezen belül a térdsérülés lehetőségét.
  • Térdfájás 13 oka, 4 tünete, 8 kezelési módja [teljes tudásanyag]
  • Hatályos:
  • Ízületi gyulladáscsökkentő gyógyszer
  • Csattanó térdfájdalom
  • A leggyakoribb futballsérülés a térdet érinti
  • Ízületi ízületek fájdalma ízületi kezelés

Akár ficamról, térdszalag szakadásról, akár porcsérülésről, vagy leválásról van szó, a térdet könnyen térdkárosodás szövődményei baleset, ráadásul a komoly terhelés mellett a porckopás is jóval előbb jelentkezhet, mint egy nem sportolónál.

Tehát a sérülés vagy a krónikus betegség kezelésének nem csak a lehetőségekhez képest gyorsnak, de valóban hatékonynak kell lennie, az ellátáson gyakran a játékosok egész karrierje múlhat. A futballhoz való visszatérésben tehát a konkrét kezelésen kívül az utókezelés, a rehabilitáció is döntő jelentőségű.

Térdszalagsérülés miatti térdfájás Az ínszalag egy rövid, kemény rostokból álló szövetszalag, amelyet legnagyobb részben hosszú, szálas kollagénmolekulák alkotnak. Az ínszalagok feladata a csontok egymáshoz kötése az ízületekben és az ízületek körül.

Az egyik legkomolyabb sérülés A focin kívül a kézlabda, a kosárlabda és a síelés azok a sportágak, amelyek jelentősen veszélyeztetik a térdet rögzítő szalagokat.

Egy-egy csavarásos térdkárosodás szövődményei leggyakrabban a belső oldalszalagok és az elülső keresztszalagok sérülhetnek, szakadhatnak el. Amikor a sportoló — akár meccs közben — éles fájdalmat érez a térdében, azt tapasztalja, hogy nem tud guggolni, futni, esetleg instabillá válik a térdkárosodás szövődményei, mindenképpen felmerül a térdszalag szakadás gyanúja.

Még súlyosabb esetben a porc is beszakadhat, ilyenkor a térd elakad.

térdkárosodás szövődményei hogyan gyógyítottam az ízületi betegségeket

Mikor szükséges a műtét és mi segíthet még? A konzervatív kezelés tulajdonképpen a duzzanat és fájdalom csökkentésére, külső térdrögzítő viselésére, mobilizációs gyakorlatokra a boka kenőcsének osteoarthritis gyulladáscsökkentő gyógyszerekre, eljárásokra épül.

újítások az artrózis kezelésében végezzen ízületi kezelést

Az eljárás nagy előnye, hogy nincs ismert mellékhatása és térdkárosodás szövődményei fájdalommentes, bárki által jól tolerálható. Ha a sérülés térdkárosodás szövődményei, a fájdalom, duzzanat elmúltával erősítő gyakorlatokat szoktunk javasolni, ami a későbbiekben a megelőzés egyik alapvető eszköze.

térdkárosodás szövődményei az első falanx ízület ízülete

A porc sérülése után végzendő gyakorlatokat feltétlenül gyógytornász irányítása mellett kell betanulni és végezni, mert a helytelenül végzett mozgás károkat is okozhat! Ha a szakadás kiterjedtebb, arthroscopiával állapítható meg a sérülés nagysága és állítható helyre az állapot.

Térdsérülések leginkább a manapság nagyon népszerű hobbisportolás közben fordulnak elő. Enyhébb esetekben házi gyógymódokkal, vényre vagy vény nélkül kapható patikai készítményekkel segíthetünk a problémán. Súlyosabb esetben azonban mindenképpen forduljunk orvoshoz későbbi mozgáskorlátozottság kialakulásának megelőzése céljából.

Amennyiben az elülső vagy a hátsó keresztszalag szakadt el, a szalagot sokszor rekonstruálni kell. Mivel az ínnak nyilvánvalóan be kell épülnie, így még ez után a korszerű beavatkozás után is körülbelül hat hónapra van szükség, amíg a játékos visszatérhet a futballpályára.

térdkárosodás szövődményei

Nagy előny viszont, hogy jóval kisebb a térd műtét alatti terhelése, az operáció utáni fájdalom, így hamarabb elkezdhető a gyógytornagyorsabb a rehabilitáció és kisebb a szövődmények veszélye is — ismerteti dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. A megfelelő mozgásterápia azonban egyik esetben sem kerülhető el, hiszen csak ezzel állítható vissza a stabilitás, az erő és a mobilitás, sportolók esetében pedig a teljes értékű edzésmunka.

térdkárosodás szövődményei gerinc osteochondrozis és ízületek ízületi kezelése