Közös gyógyszernév.


közös gyógyszernév

MarketingPirula A választást számos tényező befolyásolja: nem mindegy, közös gyógyszernév milyen indikációban alkalmazott készítményről van szó, hogy azonnal szükség van-e az elnevezésre, ahogy az sem, nemzetközi vagy helyi piacra szánják-e a terméket. A gyógyszerek névadási procedúrája nem egyszerû feladat.

gipsz a térd ízületeinek károsodására hatékony gyógyszerek az oszteokondrozis kezelésére

A gyártónak sok tényezõt kell mérlegelnie, hiszen fontos, hogy onkológiai termékrõl vagy allergiagyógyszerrõl van-e szó; hogy OTC készítményt vagy kórházi körülmények között alkalmazott intravénás szert kell-e elnevezni; hogy originális vagy generikus-e a termék; hogy azonnal kell-e a név vagy van idõ újonnan megalkotni és közös gyógyszernév lajstromoztatni egy nevet; netán az, hogy egyetlen országba szánják-e a készítményt vagy nemzetközi bevezetést közös gyógyszernév azonos név alatt.

Akármilyen körülmények között születik is egy gyógyszernév, mindenképpen szigorú feltételeknek kell megfelelnie.

Receptek, gyógyszernév nélkül

Ezek teljesülését hazánkban az OGYÉI biztosítja, amikor a gyógyszer engedélyezése során a gyógyszernevek megválasztásáról szóló útmutatójában foglalt szempontok mentén dönt a név elfogadhatóságáról is. Az ilyen típusú neveknél kizárt az összetévesztés más gyógyszerekkel, éppen ezért a gyógyszerhatóságok és a WHO is ezt a névadási módot szorgalmazza.

Hogyan működik az XL-S Medical tabletta?

Az orvosok és gyógyszerészek számára nem probléma értelmezni és megjegyezni ezeket a neveket, ellentétben a betegekkel, akik jellemzõen nem ismerik az INN-eket. Nagy viszont a helyettesítés esélye, hiszen a nagyobb hangsúly mégis a nemzetközi szabadnévre helyezõdik. A legfontosabb ezek közül, hogy a fantázianév nem lehet potenciálisan összetéveszthetõ más gyógyszerkészítmény nevével, közös gyógyszernév pedig az általánosan használatos névvel INN-nelés nem lehet megtévesztõ a gyógyszer tulajdonságai tekintetében.

 1. Receptek, gyógyszernév nélkül | HEOL
 2. Minek nevezzelek? | szoliterkep.hu
 3. A térdben az ízület nem áll ott
 4. Kondroitin gél ára glükozaminnal

A fantázianevek szinte kivétel nélkül védjegyoltalom alatt állnak, ami — bizonyos korlátokkal — monopoljogot biztosít a jogosultaknak a név használatára, és megkönnyíti a fellépést egy, a gyógyszer nevét bitorló versenytárssal szemben. A védjegyezett fantázianeveknek a gyógyszerhatósági szempontokon túl, a védjegyekkel szemben támasztott követelményeknek is meg kell felelni.

Gyógyszerelési hibák és betegbiztonság

Ezek közül kiemelendõ, hogy alkalmasnak kell lenniük a megkülönböztetésre, nem lehetnek pusztán leíró jellegûek. A magyar védjegyhivatal erre a kritériumra hivatkozva utasította el például az ANTIFLU védjegybejelentést, és kifejtette, hogy a megjelölést látva a fogyasztók kizárólag egy influenzaellenes termékre, és nem a kérelmezõre asszociálnak.

 • Receptek, gyógyszernév nélkül HEOL Jövőre az orvos a koleszerinszint-csökkentő gyógyszer nevét már nem írhatná fel a receptre, csak a hatóanyagát.
 • Orosz Tamás
 • Vállizület fájdalma
 • Mi minősül gyógyszernek?
 • Mi kell ahhoz, hogy a dózis a gyermekeknek is pontos legyen?
 • Ízületi ízületek fájdalma ízületi kezelés
 • Hogyan kell kezelni a könyökízület bursitisét

Stigmatizálás kizárva Külön szót érdemelnek a terápiás területre utaló gyógyszernevek, amelyek az OGYÉI gyógyszernevekrõl szóló útmutatója szerint kerülendõk. Egy közös gyógyszernév gyógyszernév ugyanis — különösen egyes betegségtípusok, pl.

közös gyógyszernév

Az adott hatóanyaghoz kapcsolódó, általánosan ismert jelentésû szóelemek pl. Mesterséges nevek Más a helyzet a gyógyszertõl független fantázianevekkel: ezek tejesen önkényesen megválasztott egyedi elnevezések, így esetleges másolásukat sokkal nehezebben tudják indokolni a versenytársak; védjegyjogi szempontból szélesebb körû jogérvényesítési lehetõséget biztosítanak.

Lehet azonban létezõ, de nem gyógyszerészeti kifejezésbõl alkotott fantázianév is, amely szerencsés esetben valamilyen módon asszociálható a készítmény jellemzõivel.

közös gyógyszernév

Daidalosz és Ikarosz legendája például nemcsak a magyar gépjármûgyártók, hanem a gyógyszeripar névadóit is megihlette: innen eredeztethetõ ugyanis az utazási rosszullét ellen használatos DAEDALON neve.

De nem véletlenül cseng ismerõsen a világ egyik leghíresebb gyógyszere a VIAGRA neve sem, ami a nászutas helyszínként is népszerû Niagara-vízesést juttathatja eszünkbe. Betegbarát OTC A leírtakat összegezve, a bemutatott gyógyszernév-típusok és idézett példák jól mutatják, hogy a gyógyszercégek számos út közül választhatnak, amikor nevet keresnek a terméknek.

közös gyógyszernév hogyan lehet kenet ízületek ízületi gyulladás

Az originális gyártóknak viszont különösen megéri — akár független ügynökségek, nyelvészek, piackutatók bevonásával — jól hangzó fantázianevet alkotni, mivel a piaci kizárólagosság idején bevezetett márkanév a szabadalmi oltalom lejártát követõen is jelentõs versenyelõnyt biztosíthat az olcsóbb generikumokkal szemben. Közös gyógyszernév nagyon sok esetben egy generikus gyógyszernek is közös gyógyszernév választás a közös gyógyszernév, hiszen ebben az esetben sem elhanyagolható a márkanéven történõ bevezetéssel elérhetõ piaci elõny.

természetes krémek ízületekhez kiütötte a térdét

Meggyõzõdésem ezért, hogy — amennyiben a szabályozási környezet nem mutat majd gyökeresen más irányba — a jövõben sem kell tartani a gyógyszer-fantázianevek népszerûségének drasztikus csökkenésétõl. Iparjogvédelmi osztályán dolgozik védjegyjogi elõadóként. A cikkben szereplõ, nagybetûvel szedett gyógyszernevek többsége Magyarországon oltalom alatt álló lajstromozott védjegy.