Hátsó porcgyulladás, Külsőfül-gyulladás tünetei és kezelése


Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a lehetőségeket és az izomfájdalom csillapításának lehetőségeit vette számba. Honnan tudjuk, hogy izomfájdalomról van szó?

Mi a külsőfül-gyulladás?

A bordaközi izmok különböző rétegei a bordákhoz tapadnak, és fontos szerepet töltenek be a mellkas felépítésében, a légzésben. Ezek az izmok — a többihez hasonlóan — megcsavarodhatnak, feszülhetnek, megnyúlhatnak, elszakadhatnak, és a sérülések különböző tüneteket okozhat: hátsó porcgyulladás fájdalom a hát felső részében, a bordákban, - szúró, hirtelen fájdalom, ami jellemzően a hátat hátsó porcgyulladás mellkast ért ütés után jelentkezik, - egyre erősödő fájdalom, olyan ismétlődő mozgások után, hátsó porcgyulladás úszás, evezés vagy más fizikai tevékenység, - feszülés, merevség, esetleg görcs a hát felső hátsó porcgyulladás lévő izmokban, - köhögéskor, tüsszentéskor, mély levegővételkor fokozódó fájdalom, - érzékenység a bordák területén.

könyökízületi tünetek és kenőcs kezelése mi a különbség a csípőízület és a coxarthrosis között

Nem ritkán a sportolás közben végzett helytelen mozdulat vagy rendszeresen végzett mozdulatsor okozza a fájdalmat, főként táncosoknál, súlyemelőknél, golfozóknál, teniszezőknél. Utóbbiak gyakran egy túl erős törzscsavarás kapcsán szereznek sérüléseket. Azoknál, akik valamiért túl hosszú ideig nyújtózkodnak a karjukkal a fejük fölé, például szobafestőknél, szintén előfordul a bordaközi izomhúzódás — hangsúlyozza Arnold doktor.

kenőcsék a ragasztások és a térdízületek számára

Miért kell orvoshoz fordulni? A hát felső része ritkábban sérül meg, mert viszonylag kevésbé mobil. A hirtelen behatások pl.

térdízület kezelési movalis szinovitisz éjjel fájnak a csípőízület

Arnold szerint éppen ezért is elengedhetetlen az orvosi vizsgálat, hiszen ki kell például zárni például a mellhártyagyulladást, az idegi eredetű és a szív eredetű   angina, kezdődő szívizom infarktus és egyéb herpes zoster fájdalmakat. Ha azonban kiderül, hogy mégis a bordákból ered a fájdalom, ám nem izomhúzódásról, hanem törésről van szó, akkor hátsó porcgyulladás az éles, lokális fájdalom, az érintésre való extrém érzékenység és a légszomj.

Az idegrendszer működése

Amennyiben bordatörésre gyanakszunk, azonnal orvost kell hívni! Kezelni is, megelőzni is lehet Ha az enyhénél erősebb a fájdalom és nem múlik néhány nap alatt, akadályozza a mindennapi tevékenységet vagy az alvást, mindenképpen orvoshoz kell hátsó porcgyulladás. A szakértő fizikális vizsgálattal, kikérdezéssel, és ha szükséges, képalkotó diagnosztikai módszerekkel kideríti, valóban izomsérülés okozza-e a mellkas tájon jelentkező fájdalmat.

Vitalitás az ízületi problémák

A fájdalom enyhülését követően javasolt a kíméletes gyógytorna és gyógymasszázs, valamint a fizikoterápiás kezelések — hangsúlyozza dr. Azonban ezzel a problémával türelmesnek kell lenni, az izomsérülések regenerálódása akár több hét is lehet, amely időtartam alatt kerülendő a megterhelő fizikai aktivitás.

kötőszövet genetikai betegsége

A későbbiekben pedig döntő szerepű a megfelelő életmód.